Yrkessjåførdirektivet

Alle som vil arbeide som yrkessjåfør må nå skaffe seg en spesiell yrkeskompetanse i tillegg til førerkortet for tunge kjøretøy. Med yrkessjåfør menes personer som transporterer personer eller gods mot vederlag, dvs. får betaling.
Denne yrkessjåfør kompetansen er i hovedsak 2 delt (grunn og etterutdannelse).
En grunnutdannelse for enten godstransport (kl C1/ C )eller persontransport ( D1/ D ) eller en kombinasjon av disse. Hovedregelen er at alle som tok førerkort for persontransport ETTER 10. september 2008 og førerkort for godstransport ETTER 10. september 2009, så må du ha et kurs i grunnutdannelsen og en eksamen hos Statens Vegvesen.

Vi var nr 3 i Norge som fikk denne godkjenningen for grunnutdannelsen og først i landet som ble godkjent for etterutdannelsen. Dette er vi stolte av og prøver hele tiden å videre utvikle kursene slik at de blir best mulig.

Nord-Norsk Trafikksenter tilbyr kurs i grunnutdannelse både for gods og person transport 140 timers versjon. På nettsidene til Statens vegvesen kan du lese mere om kravet til grunnutdannelse med å trykke her og her.
Trenger du kurs? Ta kontakt for neste kursdato eller trykk her.

Yrkessjåførkompetansen skal vedlikeholdes, og alle yrkessjåfører skal delta på regelmessig etterutdanning hvert femte år. Denne er også delt inn i person eller gods transport eller et kombinert løp. På Statens Vegvesen sine sider kan du lese mere om etterutdannelsen, trykk her.

Nord-Norsk Trafikksenter tilbyr kurs i etterutdannelse både for gods og person transport 35 timer, ta kontakt for neste kursdato eller trykk her.

Om du har tatt grunnutdannelsen eller etterutdannelsen for en klasse (for eksempel gods) og har rettighet til å utvide til også persontransport, så har vi utvidelses kurs å tilby. I grunnutdannelsen er utvidelses kurset 35 timer ekstra og på etterutdannelsen er utvidelsen 7 timer ekstra.
Ta kontakt for neste kursdato eller trykk her.

Krav til Yrkessjåførkompetanse

Alle som vil arbeide som yrkessjåfør må nå skaffe seg en spesiell yrkeskompetanse i tillegg til førerkortet for tung bil. Yrkessjåførkompetansen skal vedlikeholdes, og alle yrkessjåfører skal delta på regelmessig etterutdanning hvert femte år. Med yrkessjåfør menes personer som transporterer personer eller gods mot vederlag, dvs. får betaling.

Utdanningskravet ble innført fra 10. september 2008 for persontransport med minibuss/buss og fra 10. september 2009 for godstransport med lett lastebil/lastebil.

Utdanningskravet ble innført fra 10. september 2008 for persontransport med minibuss/buss og fra 10. september 2009 for godstransport med lett lastebil/lastebil.

Komprimert 140 timers yrkessjåførkompetanse kurs går over 4 uker, og må gjennomføres for alle som tar førerkort på buss kl. D og lastebil kl. C. Med yrkessjåfør menes personer som transporterer personer eller gods mot vederlag, dvs. får betaling.

Nord- Norsk Trafikksenter AS, gjennomføres 140 timers yrkessjåførkompetansekurs i samarbeid med nettbasert studie ved NKI. Ved godkjenning for gjennomført kurs ved NKI., godskrives kurset med 35 timer.

Resten av kurset må tas ved godkjent skole.

Krav til etterutdanning yrkessjåførkompetanse

Etterutdanning ble iverksatt i 2011 for bussjåfører og 2012 for lastebilsjåfører. Tidspunktet for når den enkelte yrkessjåfør skal ha gjennomført etterutdanning, reguleres ut fra utløpsdatoen førerkortet hadde 10. september 2008 for bussklassene og 10. september 2009 for lastebilklassene.

Yrkessjåførkompetansen skal vedlikeholdes, og alle yrkessjåfører skal delta på regelmessig etterutdanning hvert femte år.

Med yrkessjåfør menes personer som transporterer personer eller gods mot vederlag, dvs. sjåføren får betaling.

Mer info finnes her

Nærmere info NKI

Forskriftene finner du her

Scroll to top

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon. Mer informasjon

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon. Ved at du fortsetter å bruke ¨denne siden, forutsetter vi at du samtykker til dette

Lukk